Efectul negativ al snooze-ului – ce poți face când sună alarma?

De câte ori te-ai trezit în cap cu întrebarea „Fuck, chiar am nevoie de job-ul ăsta?” și încerci să mai storci 5-10 minute de somn după ce închizi alarma? Yep, we’ve all been there!

Când fiecare dimineață a ta începe cu un Snooze al alarmei, practic amâni să trăiești. Sau, amâni să faci lucrurile care nu îți plac.

Te-ai gândit vreodată ce înseamnă, de fapt, acest snooze al alarmei și cum te afectează?

Sunt genul de om ”ambițios” care își pune de seara câteve alarme din 10 în 10 minute, ca să fiu sigură că mă trezesc. Dimineața – calvar – mă trezeam buimacă după 4-5 snooze-uri și alergam la metrou mai ceva ca Usain Bolt (norocul meu că aveam un program lejer și scurt).

Cel mai rău e că nici măcar nu ești conștient că amâni și timpul pare mai scurt decât crezi. Apoi, cât zaci în pat și refuzi să te ridici, începi să faci strategii ca să mai câștigi timp.

Fetele încep cu ”nu mă mai machiez azi” – cat de rău poate să fie? Dorm mai mult ca să nu arăt ca un zombie și apoi mă trezesc fresh și nu mă mai machiez. Best joke! Știm toate că nu prea se întâmplă asta.

Cel mai des îți spui ”Sar peste micul dejun și-mi iau ceva de pe drum”, iar la sfârșit de program îți dai seama că nu te-ai mai oprit și ai stat nemâncat toată ziua.

De ce snooze-ul alarmei are un efect psihologic negativ, chiar dacă dormi mai mult?

Când pornește alarma, te afli deja la sfârșitul ultimului ciclu REM (rapid eye movement, faza a somnului unde se produc cele mai intense vise – vezi detalii aici). Când închizi alarma, te arunci din nou în ciclul REM. A doua alarmă te va trezi în mijlocul unui ciclu REM, nu la finalul său, așa cum e normal. De aceea te simți amețit și dezorientat.

Ce poți face ca să previi acest obicei?

  1. Culcă-te la o oră rezonabilă pentru a avea cel puțin 7-8 ore de somn.
  2. Fă sport! E demonstrat științific că cei ce fac sport regulat dorm mai bine decât oamenii sedentari.
  3. Renunță la cafea sau la scroll-ul pe Instagram înaintea orei de somn! Alege activități mai relaxante cum ar fi cititul sau o baie fierbinte.
  4. Asigură-te că mediul e confortabil – ai nevoie de liniște, întuneric și temperatura potrivită.

Cum scapi de Snooze?

Te ridici din pat, evident 🙂

Încearcă să-ți pui telefonul (sau ce alarmă ai) mai departe de pat, astfel încât să nu ajungi ușor la ea.

[BONUS] Regula celor 5 secunde a speaker-ului Mel Robbins te poate ajuta – o regăsești mai jos. Good Luck!

 

 

Lasă un comentariu

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe